sunce na prozorčićuJedno glupo pitanje? Odmah za početak. Što gledaju ljudi kad se probude, a ne vide more? Već danima čekam sunce. S malim „s“. I to bi mi bilo dovoljno kako stvari stoje. Prognoza vremena? Sunčano. Osim na širem riječkom području. Magla i moguća kiša. I tako već danima. Nema sunca niti Sunca na vidiku. Pita me žuto i narančasto i toplo. Bundeva, svijeće, šipak, maruni. Ništa ne pomaže. Da li se to i vama dešava kad je oblačno i ljepljivo i vlažno? Sve se samo razliježe kao magla. Kao neka sluzava, ljepljiva tvar. Noću se barem vide svjetla u daljini. Na brodovima. Pod Učkom. A kad svane (da li svane?) se ne vidi ništa. Bauljam već danima. Pos’o kuća, kuća pos’o… guska u magli (još jedna u nizu). Nacrtat ću Sunce na prozor. Pa ću gledat u njega. Kad neće ono u mene.

Jel’ ono danas nedjelja? A – ha. I pomiče se sat. U… natrag. Ma ne moramo ga ni pomicati. Otišli smo mi svi skupa i više od jednog sata u…. natrag. Jesam li ja to meteopat? Da li se to tako kaže? Ili je to jesenji blues? Ili je to samo pms? Ili je menopauza? Nisam baš neki tip od depre. Ali, brate mili, pun mi je balkon opranog veša koji je danas mokriji nego kad sam ga objesila da se kao osuši. I već mi je pun kufer ove magluštine… i te robetine na sve strane. Pa daj barem jedan dan malo bure i da mi izađe ova vlaguština iz kostiju. I iz glave…

06:02

Možda Rijeka i nije na Mediteranu. To su oni nešto krivo nacrtali na karti. Imam feeling da je svuda sunčano samo kod nas magluština. E, kad smo već kod Mediterana. Gledamo mi tako neki dan neki lagani kviz. A pitanje da nabroje zemlje Mediterana, ali ne u Europi već Afrika, Azija… i onda jedna „učena“ glava. Žena. Završava (?) bibliotekarstvo. Ni manje ni više kaže – Indija. Nemo’š vjerovat. Svi su ostali bez riječi. Ne možeš se tome ni smijati. Gdje je ta biljka rasla. Što je ta biljka čitala i gledala i učila sve te godine. Helou???? Ona legandarna capricciosa umjesto Gioconde u jednom davnom „Milijunašu“ je ništa u usporedbi s Indijom, a bogme i Istočnim Timorom, koji je isto tu negdje na Mediteranu. Valjda od neki dan. Čudan je taj neki novi…. zemljopis. Toliko o obrazovanju i općoj kulturi u nas… Relativna vlažnost 98%… a joj… sad mi je još vlažnije.

12:02:48

Ma idem nešto skuhat. Još jednu dobru kavu. Koja mi je to već danas? Možda me mirisi (a bogme i okusi) vrate u normalu (ako je to uopće još moguće). A onda… ajmo dalje….

Ode i Coce… Vilo moja!

Komentar (1)