safe_image-300x155O, toliko sam toga planirala napraviti (po običaju, ženska posla!). I svake godine si obećam kako ću se držati antistres memoranduma, pročitanog u nekoj staroj Casavivi. Dakle, prvo pokloni. Na njih bi trebalo misliti cijele godine ili barem mjesec dana prije napraviti popis s predviđenim poklonima, izabrati ih, kupiti, napraviti… u isto vrijeme izabrati, napisati i poslati čestitke (da li to još neko radi?). Drugo, dekoracije. Barem petnaest dana prije, na miru. Naravno, prije toga riješiti generalke. Počistiti sve, pobacati sve što ne treba… Treće, hrana. Smisliti sve deset dana prije. Pronaći dobre recepte… i da, obavezno, posvetiti se sebi nekoliko sati prije. (pod tim se ne misli na pranje kade i čišćenje kupaonice, jer kako ćemo u novu godinu, a da kupaona ne blista i miriši) Ili barem petnaest minuta uzeti samo za sebe. I zamisliti život u ritmu muzike za ples. I poljubiti se pod imelom. Družiti se, sjetiti se dragih ljudi… Da li ima netko tko sve to uspije i ostane budan do ponoći? E, da…

A na kraju, uhvatila me nekakva hunjavica i šmrkavica . Drži me već danima i nikako da prođe. Valjda je naglo popustio adrenalin, popustila i ja, i eto ti ga sad. Tako to valjda mora biti. Polako već počinje odbrojavanje. Petardice se čuju tu i tamo. Neki mali vatrometi. Sarma se krčka. A trebalo bi napraviti i nekakav kolač. Prevrtila sam silne recepte, ali još nemam inspiraciju. A možda ću sutra. Vidjet ću još… što sam starija, sklonija sam tradicionalnim jelima i receptima. Dolazi li to s godinama, ili? Čemu izmišljati nešto novo kad je ionako već sve najbolje izmišljeno. I ono tradicionalno, iskonsko bude i najbolje i baš odgovara godišnjem dobu… Ili nas pokušavam barem tako vratiti u ona neka druga vremena. Kako smo samo uživali u mirisima, bojama i okusima. Onako djetinje, bezazleno… Kako je samo mirisala babina sarma. I kako su dobro izgledale njezine orahnjače i makovnjače. I kako bi mi ujutro donijela bijelu kavu u krevet. I ta kava je imala neki ljepši miris nego ova danas. Sjećam se jedne Nove godine kad sam u zadnji čas odlučila otići u Senj. Sama, onim busom u šest na večer, na staru godinu. Ne sjećam se što mi bi. Nije me pucala nešto nostalgija. Nije me vukla ni neka tiha patnja (oće reć ljubav). Nisam sigurna ni da li sam još išla u srednju ili sam već bila na faksu. Nije ni važno. Jednostavno sam se morala maknut iz Rijeke. A tamo me dočekala rijetko topla večer za ovo doba godine (i za taj dio svemira). Bonaca. Vedro. I milijun zvijezda na nebu. I kao da će svaki čas sve te zvijezde zaroniti u more. Evo me pred babinom kućom. Ulazim bez kucanja. Vrata se onda nisu zaključavala ni noću. U kuhinji vatrica miriši. Otvorim vrata, a baba i bratić sjede i pričaju. I on je došao malo prije mene. Nenadano. Iste večeri. Valjda je nešto bilo u zraku…’ko će ga znat.

Koliko je samo Novih godina za nama. I dočeka. Burnih i manje burnih, vatrenih, veselih, bučnih. Bogme, neki su znali potrajati i do poslije podne drugog dana… nisam sigurna da li bi ista ekipa takve dočeke preživjela ovih dana. Umorimo se i od malo druženja. U odnosu na druženja davnih dana za ova bi se moglo slobodno reći da su to „u tragovima“. Od same pomisli me počela bolit glava. Ma, idem skuhat malo kave. Možda prođe (mislim, glava). Znam, znam, već je kasno, al’ još uvijek mogu spavati. Samo da me se pusti pet minuta na miru… i odo’ ja u međuzemlje. U stvari, već duže vrijeme se ja osjećam k’o da sam u nekom međuzemlju. K’o da samu sebe gledam iz prikrajka, iz nekakve izmaglice. I kao da se sve to dešava nekom drugom, a ja samo onako… gledam i tu i tamo malo prokomentiram. (Ili je to samo klimakterij, ‘ko će ga znat?) Opet sam počela filozofirat, lamentirat, da ne kažem pametovat… a i davit, moglo bi se reći.

Oho – ho… da samo vidite koliki lonac imamo za sarmu. Prava kuhinja na selu. Kad već ne možemo nas dvoje u tom smjeru, mogu lonci u našem. Pa glumimo život na selu („na sjeveru“) na sedmom katu. Palim šibice da miriši na vatru. Lampice na boru trepere. Krčkam sarmu. A mogla bih ispeći i kruh. Nema ljepšeg mirisa. Od mirisa toplog kruha, zar ne?

Ajmo…. polako … još svega par sati… i evo nas u 2014. godini.

I da nam svima bude sretna i zdrava i vesela!

0:20:39

komentara (3)